sâmbătă, 3 aprilie 2010

D-ale mele, d-ale lor

N-am să înţeleg niciodată de ce mult prea multe femei noaptea de azi spre mâine o fac albă şi nu din prisma mersului la Înviere, ci pentru că au treabă. Au serviciu? Au alte treburi? Nu-s motive să munceşti toată noaptea, ca mâine să zaci. Aaa da, să nu uit şi să mănânci muuuulllttt, foarte muuuullllt, extraordinar de muuulllltttt, dar nu de ajuns să goleşti conţinutul oalelor.
Oricum e un subiect, ce mă depăşeşte, aşa că mai bine ia să vedem ce spun superstiţiile, că astrele au treabă cu alţii. Şi începem cu una, pe care o practicam eu în copilărie:
- la miezul nopţii e bine să dai cu pietre în pomi, ca să rodească. Deci, da, făceam nebunia asta, mă pregăteam de ziua cu praştie şi arsenalul de rigoare să am pentru toţi. Mi-a trecut repede. Superstiţia doar, că de praştie m-am lăsat târziu. De fapt nu m-am lăsat că, dacă îmi dai una şi azi, ştiu s-o utilizez.
Şi continuăm cu:
- să te speli pe faţă cu apa în care au stat un ou roşu şi un bănuţ de argint
- să porţi în sân un ou roşu, când mergi la biserică sau să dormi cu oul- şi dimineaţa n-ai să fii roşu, ci galben, iar ca bonus o să ai şi nişte pijamale şi o lenjerie de pat, la fel de galbene.
- prima dată să pui mâna pe piatră în ziua de Paşte- eu zic să dormim cu piatra lângă noi şi după ce punem mâna pe ea, să dăm cu piatra-n oameni, că asta ştim să facem cel mai bine.
Şi încă multe altele, depinde de zonă, dar datorită faptului că, am dormit în Joia Mare, am devenit leneşă, c-aşa spune superstiţia şi-acum mi-e aşa de greu să mai scriu.

8 comentarii:

Antiignorantu spunea...

Incercati si va Purificati prin a va hrani cat mai natural , prin asigurarea linistii in zona fata de vecini - nu dati muzica tare - prin plimbari PRUDENTE in zone LINISTITE dar nu cu masina prea DES - si nu va lasati influentati de oamenii INDRACITI si RAI care produc POLUARE Fonica Psihica Verbala - vorbe urate - ETC. Incearca sa intelegi ca multi nu stiu sa DEVINA FERICITI nici macar ptr. o ora - aceea trebuiesc EDUCATI prin DISCIPLINA CONSTIENTA si Automotivanta !

Nea Costache spunea...

Asa este: intr-o gospodarie, in aceste zile, femeile au foarte multa treaba, incepand cu curatenia de Paste, pana la pregatirea tuturor bunatatilor ce se pun pe masa in ziua de Paste si...la noi la romani, nu-s putine! In definitiv, si aceasta zi de Paste este tot o zi dar asa am mostenit din batrani, ca masa sa fie imbelsugata.
Eu, voi pleca la tara pentru a-mi petrece acolo aceasta sarbatoare dar nu innainte de a-ti ura
Sarbatori Pascale fericite, alaturi de cei dragi!

P.S. Te-am adaugat in blogroll-ul meu, alaturi de prietenii mei!

artemis spunea...

Singura pe care o stiam si am practicat-o era cea cu spalatul pe fata, in prima zi de pasti in apa in care au stat un ou rosu si banutul de argint, dar nu m-am simtit mai frumoasa dupa...:))
oricum cea cu dormitul cu un ou in pat e cea tare...

iculici spunea...

de ce noaptea e albă? hai să fie ... bej, să zicem, cu buline roşii :D m-am săturat de nopţi albe.
SĂ FIE CULOARE !!!!!!!!!! :)

PUP.

Fetita Junglei13 spunea...

@Antiignorantu- Imi place sa ma lupt cu morile de vant,dar din pacate mult prea putine mori vor sa se schimbe. Nu ma cunosti,daca m-ai cunoaste un pic treaba cu masina ar parea amuzanta si pentru tine,sau poate de neintels ca pentru cei din jur.Traiesc dupa principiul,oricum capra vecinului traieste,asa ca mai bine ma intereseaza doar de mine si sunt mult mai fericita.Muncesc printre "doamne" cu o poluare fonica ridicata,nu ma afecteaza,pentru ca am o vorba "respectul se castiga,nu ti-l da nici functia,nici varsta".
@Nea Costache- Multumesc si Sarbatori Linistite.
@artemis- p-aia o mai practic si acum,dar nu pentru frumusete,asa mi-aduce aminte de bunici.
@iculici- culoare sa fie,ca oricum nu-i alba,la cat robotesc ele.Sa fii cuminte:P Te pup si >:D<

iculici spunea...

DIN COPILĂRIE, Duminica dimineaţa şi Luni frate-miu şi eu ne spălăm cu apa aia din bol, cu oul, bănuţul şi mai punem şi un fir de busuioc. ne-a învăţat mama şi un "rarcântec" (de ce să fie doar des cântecul? las' să fie şi rar uneori :)) ) dimineaţă doar eu îmi voi freca obrajii cu oul,bănuţul şi busuiocul, că frate-miu e la munci... :(

PUP.
p.s. cred că de data asta o să ţin firu' de busuioc pentru nopţile alea cu vise... :))
GLUMEAM, EVIDENT!!! :))

Fetita Junglei13 spunea...

@iculici- si eu fac la fel ,adaug si busuioc si aiazma,dar nu pentru obraji orsii si frumusete,ci pentru ca asa imi aduc aminte de copilarie.A fost si saptamana asta ceva cu busuiocul,dar nu mai stiu cand,ca am ras la serviciu.
TE PUP

Lillee spunea...

Sa ma spal cu apa in care a stat un ou rosu? :)) M-am tampit la freza? Pai la ce vopsea smechera avem noi...ma colorez pe fata mai ceva ca un dracusor.