luni, 29 martie 2010

Sunt dobrogean, bucovinean... ori sunt român?

Ne mândrim, ne batem cu pumnul în piept la 1 Decembrie şi la 24 Ianuarie, ne iubim, ne respectăm. Nu, nimic din toate astea nu-i adevărat, pentru că, dacă eşti atent în jur ai să auzi tot felul de discuţii, cum că moldovenii sunt proşti, moldovencele sunt frumoase, ardelenii sunt calmi, poate prea calmi, bănăţenii sunt mândri şi zgărciţi, oltenii sunt ambitioşi şi iuţi, muntenii sunt săraci şi au un limbaj deosebit. Probabil sunt mult mai multe descrieri, dar cine le-a făcut? Cei ce spun despre buzoieni şi bucovineni că sunt moldoveni? Nu-mi plac generalizările de niciun fel, dar astea cu atât mai puţin, eu incă mai cred că suntem români şi trăim în România (nu rromâni şi nici o altă denumire a ţării). Dacă nu s-ar vorbi cu accent v-aţi da seama despre cineva că nu-i din regiunea voastră? Nu cred, dar e de ajuns să se deschidă vreo discuţie pe vreun site, prin vreun parc, oriunde, unde nu toată lumea-i de acord, că deja o să se audă tot felul de epitete adresate de la unul la altul. Nu mă credeţi, uitaţi-vă în jur sau pe site-uri şi o să rămâneţi surprinşi de limbajul folosit contra unora, doar pentru că sunt din altă regiune.
O perioadă am locuit într-o altă ţară, în care cei din Sud nu se înţelegeau cu cei din Nord, dacă vorbeau în dialect, se uitau unii la alţii şi la un moment dat, cel mai inteligent spunea "n-ai vrea să vorbim limba noastră, nu înţeleg nimic din ceea ce spui". O ţară în care eram întrebată aproape zilnic "eşti româncă?", iar la răspunsul afirmativ mi se spunea "şi eşti din Sud, că se vede". Nu ştiu cum au ajuns la concluzia asta, dar ştiu că la vreo 3 luni, în locul unde lucram s-a mai angajat o româncă, din Sighişoara, mi-era milă de ea, avea doar 18 ani jumate şi alesese să plece la mii de kilometri depărtare, doar ea ştie de ce (atunci spunea că din dragoste, dar dragostea aia n-am înţeles-o, nu că aş înţelege alta, numai că ea după vreo 2 luni după şi-a început altfel de iubiri), la pauză o chemam să mănânce cu noi, mânca doar pâine cu untură (pentru unii asta e o mâncare specială, pentru că au mâncat de mici, dar ea mânca de foame) şi-am asistat într-o zi la o discuţie între ea şi alţi români, prin care spunea că româna pură se vorbeşte numai acolo, în regiunea lor, că noi vorbim stricat. N-am contrazis-o şi nici n-am să contrazic niciodată pe nimeni, e părerea fiecăruia, numai că tot în aceeaşi zi mi-a spus "ţâpă şi tu mărul ăsta". N-am ştiut până atunci expresia şi-am început să râd şi să ţip la restul de măr. Să vă spun că au râs şi ceilalţi apoi, cred că nu mai este cazul. Recunosc, sunt regionalisme şi expresii de care habar n-am, dar asta nu mă face să cred că oamenii aceia sunt alte naţii.
Avem pretenţia să ne înţeleagă alţii, să ne accepte, dar noi nu suntem capabili să ne acceptăm între noi şi câteodată asta o văd şi ei, alţii. Eram sătulă de aceleaşi discuţii zi de zi, de aceleaşi întrebări adresate de doamnele din respectiva ţară civilizată, întrebări care nu-şi aveau rostul, despre curăţenie, despre igiena corporală şi multe altele, urmate apoi de inevitabilul şi neînţelesul pentru mine şi în ziua de azi "cum?!Faci baie şi azi?Păi, parcă ai făcut şi ieri", aşa că apelam la salvatoarele căşti. Numai că erau zile în care căştile stăteau de formă în urechile mele şi era aşa de simplu să-şi dea seama, pentru că la nici 50 de centimetri de locul în care lucram, aveam un radio deschis şi fredonam (lălăiam) şi melodiile, dar ele erau preocupate de alte discuţii, mult mai interesante, despre viaţa altora. Un singur om aflase adevărul, pentru că-mi tot urla în urechi, că vrea să-mi spună ceva şi i-am arătat că mufa căştilor stătea doar aşa de formă în buzunarul meu. Ştiţi care-i culmea, că ceea ce vroia să-mi spună era "dacă nu asculţi nimic, tu nu o auzi pe românca asta ce zice de tine?". O auzeam şi-am auzit-o mult timp, până într-o zi, când am invitat-o să asculte şi ea muzica din căştile mele. De atunci am auzit-o vorbind despre altceva, dar eu n-am mai fost inclusă în discuţiile ei.
Repet, nu suntem capabili să ne înţelegem între noi, dar vrem asta de la alţii. Nu contează ce suntem, atât timp cât suntem oameni.

3 comentarii:

Lillee spunea...

Asa este. Ai mare dreptate. Noi nu ne putem intelege intre noi si vrem sa fim acceptati de altii.Si totusi ma intreb mereu...de ce? De unde si pentru ce atata rautate? Scopul?

MadMe spunea...

Ce bine ar fi daca toata lumea ar gandi ca tine, daca ar lasa barfa si tatismele la o parte si si-ar vedea fiecare de tarlaua lui. Vai ce bine ar fi!

Fetita Junglei13 spunea...

@Lillee- si o sa ne mai intrebam din pacate
@MadMe-oamenii ar fi mai fericiti.