vineri, 28 ianuarie 2011

Ai facut vreodata ceai de tata?

Da, ce te miri, ceai de tata.
De ce ai nevoie?
Apa, plante medicinale, ulcea de lut, palnie de plastic, strecuratoare de plastic sau panza de la Olga Bancic, un atl vas de lut sau de portelan, un vas de tuci si suflet.
Ceaiul de tata e recomandat oricui, bunic, matusa, var sau amici, important e sa le placa.
Mod de preparare:
- se ia apa intr-un vas de tuci, de la robinet, put, fantana, (sau plata pentru unii) se pune pe foc la fiert si intre timp, plantele medicinale, culese neaparat intre orele 12 si 13, cand Soarele le bronzeaza mai bine (numai frunzele de gutui, pentru ceaiul de tuse, se culeg in August) si pastrate si pentru iarna, numai in pungi de hartie, se pun i vasul de portelan sau lut. Dupa ce apa a clocotit se pune peste plante si se lasa 15 minute. Cand cele 15 minute au expirat, se trece la strecurarea ceaiului, intr-un alt vas de portelan sau lut, numai printr-o strecuratoare de plastic cu panza sau panza de la Olga Bancic (mai greu de procurat). In cazul in care vasele de lut, ceramica sau portelan lipsesc, se pot utiliza pet-uri, dar numai daca se foloseste palnia de plastic, pentru a favoriza trecerea ceaiului din vas in sticla.
Atat iti trebuie pentru ceaiul de tata. Cateva minute din viata si un pic de suflet. Tata nu-i o planta medicinala, cel putin eu n-am auzit de ea, dar ceaiul e denumit asa, de vreo 25 de ani, de cand am facut prima data cunostinta cu acest cocktail de sunatoare, obligeana, musetel, coada soricelului, pelin, pufulita, paducel, albastrele si multe altele.

Niciun comentariu: