sâmbătă, 18 iulie 2009

Nadia Comăneci la Montreal

Azi se împlinesc 33 de ani de când Nadia Comăneci, la vârsta de 14 ani, a obţinut prima notă de 10 din istoria Jocurilor Olimpice în cadrul Olimpiadei de de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. Până şi calculatorul refuzând să indice cifra 10, pe tabela de marcaj din sala Forum apărând iniţial cifra 1. În cadrul aceleiaşi olimpiade Nadia a obţinut 7 note de 10, antrenori fiindu-i Bela şi Marta Karolyi. Echipa compusă dinNadia Comăneci, Teodora Ungureanu, Mariana Constantin, Anca Grigoraş, Gabriela Truşcă şi Georgeta Gabor, s-a clasat pentru prima oară pe locul al II-lea, obţinând medalia de argint.
"Zbor de noapte"

"1.00! Memorabila eroare a computerului de la Montreal"

"Nadia e un copil cu sentimente profunde...E prietenă cu Teodora, daca vreţi aceste doua fetiţe se completează. Nadia e gravă, Dorina e veselă. Am spus odata ca Nadia e pisica sălbatica a grupului nostru, Teodora e pisica de casă cu fundiţa roşie". Aşa o descria Bela Karolyi pe Nadia în cartea lui Ioan Chirilă, publicată în 1977. Pozele sunt din aceeaşi carte.
Nu ştiu câţi vă mai amintiţi sau câţi aţi trăit asta, dar eu mulţumesc în fiecare seară când îmi zic rugăciunea, ca pe Nadia nu a chemat-o Crizantema, Analiza, Ecuaţia sau mai ştiu eu cum.

Un comentariu:

Anonim spunea...

da,ar trebuii sa fim mandrii ca am avut acum ceva timp sportivi de calitatea Nadiei