joi, 21 februarie 2019

Străstrăstrămoașele lu' mastărșef

    Eu de mică avui niște dileme și rămăsei cu sechele. Se vede clar, nu e nevoie de lupă. Și cum viața la sat e ca-n cartierele alea mici sau chiar mai minunată, eu de mică m-am întrebat,
de ce întinsul rufelor pe sârmă trebuie să-nceapă cu budigăii?! Și dacă e în fața casei culmea de rufe, să îi vadă toată lumea?! "Bă, i-am văzut chiloții lu' FJ13 !". Eu și Ion Anapoda făceam invers, să creadă că nu port. Că doar dacă nu porți, nu ți-oi așeza altceva pe culme.
      Aflu azi, în timp ce tocam ceapa Iulian (bă, eu toc ceapă românește, Julien toacă mastărșefii) și niște legume fierte și murate, că acilișa, în zona lu' junglă, până și zarzavaturile se taie într-un anumit fel. Adică, dacă ție îți place morcovul cu gust de carne (citiți dat prin răzătoare, nu la ce vă duce imaginația), nu e bine. Mda, aflai că asta datează tot de prin Paleolitic, când cumetriile se făceau la Căminul Cultural și parastasele în curți. Chemai bucătăresele satului și să ferească Ăl de pretutindeni ca ajutoarele să se fi apucat de tocat mijlociu și nu mărunt, că uite, rămânea povestea pe viață. Mna, eu mai auzii asta acum trei ani, dar cum, acolo unde-s femei multe, îi impun Gullverului un dans cu rudele lui venite în vizită, nu dădui atenție. 
        Mna, tot nu găsesc răspuns, că văd că asta se transmite din generație-n generație. Așa că, dacă vă place morcovul întreg și dudele cuburi, evitați anumite cumetrii din zona lu' junglă.

Niciun comentariu: