sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Bre, nea Nelu

     Ţi-aminteşti de poza aceea cu autograf, pe care mi-ai dat-o pe 26 Decembrie, în prima parte a tinereţii mele? Dar mai apoi, de ceea ce urma, la Vatra? Bine, poate de partea a doua, da, dar de prima, sigur nu. Nici nu ai aveam cum, eu ascultam pe vremea aia, Radio Prahova şi de mata auzisem la un radio pirat sau nepirat, pe numele lui, Radio Cătunu (Corneşti) şi de câte ori te difuzau, pe TVR1  (nu-mi  amintesc să te fi văzut întâi pe altele, dar de astea cu TVR1, da), m-anunţa tata şi îmi făceam programul în aşa fel, încât să nu te ratez. Ştiau câţiva, că, dacă mi-ai fi cerut-o, aş fi venit pe jos până la Bucureşti, pentru dumneata.

     Aşa a fost şi-n seara aia, ştiam că ai să vi la radio, apoi la Vatra şi n-am vrut să ratez emisiunea, deşi eram în vizită, pe la Plopeni. Am sunat, am sunat nu pentru a câştiga, nici măcar nu mă vedeam eu, printre câştigători, ci pentru a-ţi ura de bine. M-ai rugat să cânt o melodie, pe care o interpretai dumneata, una oarecare. Ce să cânt? Poate să lălăi, dar am încercat, am zis-o p-asta:
"Foaie verde lemn de prun, 
Spune, spune moş bătrân, 
Spune-mi moş cu barbă sură
Spune-mi caii când se fură.
Of of of of, când e negura şi ceaţă
Atuncea caii se-n haţă
Atuncea caii, se-n haţă, 
Of of of of, noaptea pe fulgerătura
Atuncea caii se fură, atuncea caii se fură" .
   Şi tot atunci, m-ai întrebat, ce piese lăutăreşti mai ştiu, şi ţi-am mai zis vreo câteva şi-am fredonat din una (o s-o pun eu la final), deşi nu o cântasei dumneata. Am si-acum casetele, da, că-n anul următor, te-am aşteptat cu aceiaşi emoţie.
    Te-am întâlnit peste ani, la un restaurant, prin zonă. M-am şi mirat, ultima oară, când fusesei la unul dintre restaurantele aceluiaşi patron, se lăsase cu scandal mare, între clanurile de ţigani, dar m-am şi bucurat. Şi tot peste ani, te-am văzut la tv, când te ruga Mihaela Rădulescu să interpretezi "Vânzătoarea de plăceri" (încă mă nunţau oamenii, când apăreai în vreo emisiune). Sincer, am plâns. Ai asupra mea, un efect, pe care nu-l au mulţi. Ştiam că din cauza durerilor de spate, ai renunţat la acordeon şi mă contraziceam cu "fanii" dumitale, ştiam că numele ţi-e altul şi că eşti dintr-o comună prahoveană şi nu Ploieşti şi iar mă contraziceam cu "fanii înfocaţi". Dar, zău, nu-mi pasă, îi las pe ei înfocaţi şi eu mă bucur de vocea dumitale.
   Să fii sănătos!
   Şi pe final, pun link-ul cu a doua melodie, lălăită, atunci.
   P.S- n-ai fost niciodată la Folcorul de Sâmbătă, poate ar trebui să adaug şi rubrica Lăutăreştilor de suflet. Şi Da, dacă mi-ai cere-o şi azi aş veni pe jos, până la Bucureşti, pentru dumneata.
   

3 comentarii:

sandy bell,chiar el :)) spunea...

Adicatelea un fel de ia d-aici fraiere?
Inainte de facebook sau dupa?Eu sunt cumnatul si tot ma infioara.
O sa arzi in focul iadului,sau mai bine cum zici tu-la cazaneeeee.N-asculta asa ceva ca te pasc cazanele.

Fetita Junglei13 spunea...

Sandy Bell,chiar el- nimeni altul.Ma bucur enorm ca ai retinut macar asta,ca toti suntem Sandy Bell(i),dar te rog, lasa-ma cu nebunul.Cum s-a ajuns de la o ciorba radauteana la faptul ca nea Nelu si alti lautari canta melodii,care ne duc la pieire,n-am habar.Ca tu te-ai fofilat si-ai plecat afara sa fumezi (azi mi-am explicat de ce,dupa cuvantarea, pe care am auzit-o)si n-ai ascultat cum Cristina, verisoara, de fapt, nu e casatorita in fata Domnului, ca ce i-a trebuit ei si la catolici,dupa sot, si la ortodocsi, dupa ea, ca doar faptul ca ma gandesc la un barbat altfel decat ar trebui (cum ar trebui?) e deja semn de "iad".Eu nu stiu,cand s-a schimbat omul asta asa,dar acum 15 ani,cand l-am vazut ultima oara,era uman.Bine, ne-am tampit si noi,dar pt el noi suntem pieriţi de multă vreme.Nu sti ce discutii elevate am purtat pe mess, ca am gasit altele pt fb, nu pe Paraschiva,de la pritenii mei si a luat foc.Cred ca ma strangea de gat,daca mai eram acolo.Tocmai d-aia azi m-am deplasat de acasa,pe la Kaufland, pe la femei gravide, pe la negravide.Si totusi,cred ca trebuia sa ii zic si ca joc table, tu ce crezi?
Si recunosc,si eu i le-am pus special,ca sa nu mai vina-n vizite pe taramurile noastre,sa ramana in nordul lui cu aberatii cu tot.
Deci,ramane stabilit, la cazane.

Fetita Junglei13 spunea...

Apropo, cand se duce?Am o idee,am omis sa-i spun ca am divortat.Nu mi s-a parut relevant,nici el n-a intrebat nimic si ma gandesc ca ma trimite direct la smoala.