vineri, 30 decembrie 2011

Bradul e problema unora

       Că tot e sezonul brazilor şi tot mă-ntrebam, de fiecare dată, când auzem expresia, despre ce e vorba, se pare că am aflat şi răspunsul.
      Bine, se prea poate ca prin alte părţi, răspunsul să fie altul, dar eu am auzit măcar o explicaţie.
       De când am început să percep eu cum stau treburile pe planeta asta, am auzit multe. Multe mi-au stârnit râsul, multe m-au făcut să mă întreb până unde se merge, iar dintre astea face parte şi vorba aia, cum că "nu e bine să ai brad în curte". De ce? Nu ştiu, nu ştim, nu ştiu, numai aşa auzeam. Când eram mică, MIRC avea un brad înalt, înalt, eu unul mai mititel, când am mai crescut şi-a apărut pe planetă nepotul meu, a mai apărut un brad, pe partea cealată a curţii. Şi tot auzeam, ba că nu e bine, ba că nu e bine să fie unul, ba că aşa, ba că altfel, dar nimeni nu dădea vreo explicaţie logică.Până acum vreo două săptămâni, când am asistat la următoarea discuţie:
- Voi faceţi brad sau aveţi artificial?
- Brad
- Artificial
- Pun crăcuţe, dar tu?
- Cred că brad, dar să văd ce zic fetele, că trebuie să iau altul. Luase fata mare unul în ghiveci, dar am pus-o să îl dea, ce să fac cu el apoi?
- Îl puneai în curte
- Doamne Fereşte, cum să fac asta ?
- Uite aşa, îl scoteai din ghiveci, îl plantai, într-o gropiţă, îl udai puţin şi gata.
- Aoleeuuuuu, păi nu e bine să ai brad în curte
- Atunci, îl puneai în grădină
- Nuuu, nu e bine nicăieri
- Atunci, nici în casă sau în poartă, la vreo cumetrie?
- Nuuu, nu e bine să ai brad plantat.
- Ahaaa, de ce? Asta vreau să ştiu, de ce, pentru că tot aud de zeci de ani, dar nimeni nu ştie de ce.
- Păi, nu ştiu cum să îţi zic, ca să nu te sperii.
- Cu cuvinte româneşti şi înţeleg eu.
- Păi, dacă plantezi brad, mori. Soacra mea a plantat unul şi a murit.
- Toţi murim o dată. Ea a plantat şi a murit în aceiaşi zi?
- Nu, după vreo 30 de ani.
- Păi, vezi, toţi murim o singură dată şi când e să fie.
- Da, dar cică, atunci, când ajunge tulpina bradului cât gâtul omului, care l-a plantat, omul acela moare
-Ahaaa, şi dvs ati măsurat gâtul soacrei, nu?
- Nu, eşti nebună,dar aşa se zice.
- Aha, şi, dacă bradul a crescut de la el putere în curte? Ce facem cu gâtul, p-al cui îl măsurăm?
- Nu ştiu, dar nu e bine să ai brad în curte.

 Cam asta e explicaţia superstiţiei cu bradul şi, pe cuvânt, dacă o înţeleg. Nu că aş înţelege vreuna. Apropo, ştiţi ce nu e bine? Nu e bine să porţi ciocate, când afară e polei. Asta sigur nu e bine.
P.S- nu ştiu dacă la molid, pin sau altele asemănătoare e la fel, dar am o rugăminte, nu vă tăiati brazii din ogradă, n-are rost.

10 comentarii:

PorcMisogin spunea...

Cand aud goange de genul asta ma bufneste rasul. Serios. Singurele chestii pe care nu e bine sa le faci sunt cele care sfideaza fizica si bunul simt....

Ana Q. spunea...

tradtionalul "wtf" si binecunoscuta "straightface".
Pe asta cu bradul n-o stiam, zau..si am auzit destule superstitii la cursul de folclor din facultate. Apai asa suntem noi, un popor de zavorance si oameni care pun esecurile pe seama destinului in loc sa si le asume.

Fetita Junglei13 spunea...

@Porcul- asta e toată "smecheria", să râzi, că şi eu fac la fel.
@Liviu R- nu mai bine le urez direct?
@Ana Q- distractive sunt superstitiile.Eu nu cred ca asa suntem noi,ca natie, nu, doar unii.Si la altii e la fel,unii sunt asa,unii sunt altfel.Cel putin,eu nu aud in jurul meu tanguieli legate de tara,in care locuim, de esecuri, de multe.

madMe spunea...

Hai ca-i tare, m-am distrat ca la orice explicatie a vreunei superstitii d-astea. De unde le scot oare?

Fetita Junglei13 spunea...

@madMe- habar n-am,dar e prima data,cand aud si explicatia.Eu m-am distrat,d-aia i-am pus si anumite intrebari,dar doamna era f serioasa.Si nici nu-i asa de batrana.

Anonim spunea...

Sa va povestesc cum sta treaba la mine.. eu stau intr-o comuna din Harghita , trecuse anul nou si vine parintele cu Iordanul acasa la parintii mei si la mine .Cand iese din casa zareste brazii care au inceput sa creasca frumusel(i-am plantat eu cu o prietena in copilarie),si ne spune sa scoatem brazii afara fiindca aduc pustietate.. Hmm..ciudat insa stand sa ma gandesc la multe cazuri din jur,unde era un brad mare ,falnic cu ramuri frumoase nu mai statea nimeni, era casa si bradul atat. Imi spune mama cum ca de ceva vreme o femeie din vecini de vreo 87 de ani tot ii spuse, ca nu e bine sa avem brazi in curte. cica aduc ghinion si moarte.. Ce-i drept sa va spun 2012 a fost pentru mine un an tulburator, 2 accidente de masina..economie aproape inexistenta.. deci nu stiu cum sa va spun.. M-a pus pe ganduri un pic treaba asta.

Fetita Junglei13 spunea...

@anonim- tatal meu,acum 37 de ani,a fost operat,pentru fiere.Din doua n-a ramas cu niciuna.Atunci a plantat si un brad.Bradul e si azi si in curtea de langa (tot la noi) e un brad de cand era nepotul mic,a aparut singur.Nu fii pesimista! Cunosc brazi,care stau de veghe,de cand m-am nascut eu (aproape de cand s-a operat tata, care acum are 72 de ani si 9 luni)si-s inca acolo si casele sunt la a treia,a patra generatie si cunosc si locuri,in care n-au fost brazi,dar sunt paragina,acum.

Fetita Junglei13 spunea...

@anonim- uite, tocmai esentialul am uitat sa-l scriu: parintele crede in Dumnezeu sau in babe?

Anonim spunea...

buna,pai & noi ne-am mutat undeva unde este brad in gradina,mai exact in fata casei. &tot asa,pai ca nu e bine,ca nu stiu ce,ca am mai auzit,dar de ce nu e bn?spre ex in Germania aproape la fiecare casa sunt brazi in gradina & ei cum stim ,e o tara f dezvoltata,deci nu aduce nimic rau. am doar riscul sa cada si e enorm de mare ,f mare & nu l-as taia dar la vreo furtuna... ma gandesc sa plantez altul. o idee,ceva???

Anonim spunea...

Buna... Si eu am avut brad la casa, avea peste 70 de ani, dragul de el... Anul acesta in septembrie, mi l-a pus furtuna aia mare la pamant... :((((
Si acum sufar dupa el...
Tin sa spun ca nu e nimic adevarat legat de acele superstitii tampite... Casa nu e pustie si nu a murit nimeni din cauza bradului, din contra, daca nu era el, poate vartejul care l-a scos din radacina, ar fi afectat casa... S-a sacrificat el pt noi, ca sa fim noi bine...
Si mai o chestie... Nu e familie pe lumea asta in care oamenii sa nu se certe si sa le vina sa plece unde vad cu ochii... Tot timpul, pt el am ramas acasa, sa il apar de rautatile vecinilor, care nu eveau loc de el...