miercuri, 28 decembrie 2011

30 de Lei

Ce înseamnă 30 de lei?
10 pâini
3 pachete de ţigări sau chiar mai puţin
5 sticle de Pepsi la 2,5l
20 de acadele Chupa Chups
6 pungi de zahar
şi alte nimicuri
30 de lei. Nişte amărâţi de 30 de lei şi o sumedenie de discuţii.
        La începutul lunii Decembrie, nouă femei, care împărţeau câţiva metri pătraţi, au decis ca bănuţii metalici, pe care îi primeau rest, să fie strânşi într-o sticlă şi pe data de 16 Decembrie să se "numere averea". Numai că, pe 16, aia că vine, ailaltă că soseşte şi tot aşa. Pe 19 au tăiat puşculiţa, precum au tăiat creştinii porcul de Ignat, i-au numărat, unele au rămas uimite, că-s doar atâţia, aşteptându-se la mai mulţi,  pentru că gândeau aşa "numai eu am pus 10 lei, cu tu ai pus vreo 20, restul l-au pus ele" (din nouă, au pus vreo cinci).

Şi de-aici... femeile.
30 de lei amărâţi, din care se puteau cumpăra nişte covrigi şi-o sticlă de suc de la bodega din colţ, au fost declanşatorii discuţiilor? Nu, gândurile şi "bunul suflet" al femeilor. Ca să nu fie discuţii, femeia, care trebuia doar să îi schimbe, le-a pus pe fiecare să scrie ce ar dori, din nouă, au scris trei (două dintre ele contribuiseră). De la 30 de lei amărâti s-a ajuns ca persoana desemnată să îi schimbe să audă ( la separeu fiind):
- oricum n-a pus toată lumea bani, iei aia şi aia
- eu vreau 3 pungi de migdale şi o pungă de bomboane de pom
- dar nu vă săturaţi din trei pungi, i-a zis cineva
- păi, nici nu trebuie
- să nu ei d-alea
În opt ore de program nouă femei n-au fost capabile să ajungă la un consens. Când cea, care trebuia să schimbe banii, le-a anunţat că nici măcar asta nu va mai face,  de cumpărat nici atât n-a interesat-o ce se va lua şi că atunci, când a fost de acord, n-a crezut că va asista la aşa ceva, si ca să evite orice alte discuţii, le- anunţat că donează banii la ..., două, dintre care una mamă, au vorbit imediat "dar, de ce să îi donezi? Ce, au pus ei?"
30 de lei amărâţi.
Ce s-a cumpărat de ei?
Nu ştiu şi nici nu m-a interesat. Cert e că nici pe altele şase.

Niciun comentariu: