vineri, 14 octombrie 2011

Cu ce-s mai "jmecheri" credincioşii din Iaşi faţă de restul credincioşilor

Şi când spun credincioşi mă refer la cei creştini ortodocşi, cei ce au dat năvală la moaştele Paraschevei (apropo, până acum ceva vreme era Sfânta Paraschiva).
Că au dat năvală, că n-au dat habar n-am, dar aflu eu Luni la serviciu, fără să vreau, în schimb să vedem cu stă treaba cu jmecheria.

Dacă ai habar de ceva legat de orânduielile astea, ştii că-s anumite zile cu Harţi ( traducerea în termeni neelevaţi sună cam aşa Harţi= zilele, în care în mod normal se ţine post, dar se mănâncă de dulce). Despre post, dulce şi altele, dacă nu ştiţi, întrebaţi un amic.
Bun, dacă mergi să studiezi un calendar creştin ortodox sau cauţi pe Google, dacă n-ai aşa ceva, ai să vezi că azi nu e scris în niciunul Harţi (precizez că n-am studiat niciun calendar cumpărat de la colţul străzii).
Ai văzut?
Atunci, spune-mi şi mie cum din cele 65000 de sarmale, doar 25000 au fost de post, după spusele de aici? Restul? Restul de enoriaşi evlavioşi au fost mai jmecheri sau cum?
Adică cel mai enoriaş dintre eneoriaşi, cel mai evlavios dintre evlavioşi, mai credincios decât papa, la-ntoarcerea lui în sat va spune "fraierilor, aţi stat şi-ati mirosit fasole, pe când noi ne-am înfruptat din cele 65000 de sarmale şi sutele de litri de băutură. De ce? Pentru că aşa a vrut preasfinţia şi pentru că a fost la Iaşi, locul de adunarea a celor dintâi enoriaşi.

Niciun comentariu: