miercuri, 17 martie 2010

17 Martie pentru mine

"Această zi este sărbătoarea pescarilor (Alexiile), are dată fixă şi este dedicată peştelui. În această zi, pescarii nu ies la pescuit, ajunează sau prind un peşte mic, îl descântă şi îl mănâncă în stare crudă.Reprezentare mitică sezonieră, Alexie este numit patron al vieţuitoarelor care iernează sub pământ, în scorburi sau sub scoarţa copacilor, sub pietre sau în ape. Despre acesta se spune că ar încălzi şi ar deschide Pământul la 17 martie pentru a slobozi vietăţile pe care, tot el le-a închis la Ziua Crucii (14 septembrie).Apariţia şi dispariţia vieţuitoarelor se întâmplă la cele două fenomene astronomice importante: echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă. Sărbătorile populare de la 17 martie şi 14 septembrie funcţionează ca hotare calendaristice care delimitează anotimpurile de bază ale anului: vara şi iarna. O legendă spune: „Omul având mult de suferit de pe urma insectelor, Dumnezeu le-a strâns pe toate în ziua de 14 septembrie şi le-a încuiat într-o raclă, apoi l-a chemat pe Alexie s-o arunce în apa mării. Ajuns pe malul mării, Alexie deschide, din curiozitate, racla. Instantaneu, gândacii, lăcustele, insectele se răspândesc pretutindeni, în apa mării, în nisip, prin ierburi, în copaci. De-atunci, nu numai Pământul, ci chiar şi apa mării e plină de tot felul de jigănii si gângănii. Iar pe Alexie, pentru că nu a ascultat, Dumnezeu l-a transformat în cocostârc ca să adune, între 17 martie şi 14 septembrie, insectele împrăştiate”.La Alexie se curăţă ogrăzile, tarlalele şi oboarele, se aprind focuri prin grădini şi livezi, se înconjoară casele şi acareturile cu tămâie, pentru alungarea jivinelor şi insectelor, se leagă tulpinile pomilor fructiferi cu paie, să nu se caţere omizi pe crengi, se sună din clopoţel sau se face zgomot bătând din fiare vechi, pentru a speria şerpii, şopârlele, salamandrele, broaştele "

Citatul de mai sus l-am primit pe mail pentru că mi-a spus cineva, cândva, că pe 17 Martie ies vietăţile din pamânt şi-i o zi specială. Da, ai dreptate, e, pentru mine. Aşa că azi, doar atât, azi n-avem puterea de mai mult, azi nu avem cuvinte, azi doar îi mulţumesc, pentru că exist:

P.S- da, ei şi ziua lui Florin Radu Răducioiu

5 comentarii:

madMe spunea...

La mulţi ani!!!

Lillee spunea...

Alex e de la Alexie nu? Ma duc sa ma iau de cumnata'miu ca sta pe sub pamant si orbecaie p'acolo...sa vezi ce deschiderea pamantului ii dau eu lui! :))

Fetita Junglei13 spunea...

@MadMe- multumesc din suflet
@Lillee- cred ca da,ai grija :)

iculici spunea...

SĂ TRĂIASCĂ "NENEA TATA LU' FJ13" !!!!!!!!!!!!!
:)
LA MULŢI ANI! am întârziat oleacă, da' sper să nu vă supăraţi tare. :)

pup.

Fetita Junglei13 spunea...

@iculici- multumesc din suflet>:D<
Intarziat?Niciodata nu-i tarziu.Am avut un sef minunat timp de cativa ani,un amic.Ocupata anula asta,ca niciodata am uitat de ziua lui si mi-am amintit la vreo luna,deodata.Mi-a fost asa rusine d emine,dar am sunat si-am zis printre hohote de ras "LMA, stiu ca a trecut ceva vreme,dar sunt mereu originala,sa nu crezi altceva,cu toate ca adevarul e ca,desi-s mai tanara ca tine cu un an,am imbatranit mai repede,am uitat"