joi, 21 februarie 2013

"Citeşte prospectul înainte de utilizare"

        Exact asta scrie cu litere foarte mari, litere mari, litere puţin mai mici, dar niciodată foarte mici, litere îngroşate, la începutul oricărui medicament, pe care-l cumperi.Apoi se adaugă, c-ar trebui păstrat şi recitit la nevoie, apoi se spune destul de clar că " a fost prescris pentru dumneavoastră şi nu trebuie dat altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome", apoi tot la fel de clar se spune că ar trebui consultat medicul, pentru oricare dintre reacţiile adverse.

       Se spune clar, se poate citi extrem de uşor, dar degeaba. Mi-am amintit azi, că Marţi, în timp ce m-aflam în cabinetul unei doctore, am avut următorul dialog:
  ea- are Sodiul mic.
  eu- ştiu. Şi Potasiul mare.
   - de unde şti?
   - păi, n-am citit? Credeţi că am stat atâtea zile, până la programare, degeaba? Nu, m-am informat pe net şi astfel i-am stabilit şi regimul.
   - bun, deci ai habar şi de restul.
   - da, dar tot am nevoie de informaţii, ca să ştiu, dacă i-am stabilit regimul bine şi ce mai am de făcut.
    - :)), bine, mănâncă Grapefruit?
    - nu, îi luasem, îi place, dar am citit prospectul la Sortis şi scria clar ce relaţie are cu grapefruitul
    - tu citeşti prospectele la medicamente?!?!?
    - normal, ca să ştiu ce şi cum acţionează, ce şi cum îi pot administra în caz de altceva, ce şi în ce mod poate mânca...
     - să scriu mare-n fişa ta, că eşti pacientul, care se şi documentează. N-am doi pe lună, care să fie aşa de înţelegători.
       Şi dialogul a continuat pe multe alte teme la fel de variate.
       De ce mi-am amintit azi? Pentru că virusache acela, care m-a doborât pe mine o zi foarte rău şi încă o jumătate din a doua, încă îşi face de cap cu ale mele colege, care iau tot felul de plicuri cu prafuri, tot felul de pastile, tot felul de pilule colorate, dar degeaba.Eu cu lămâie, 3 Panadol (luate la intervale de 4 ore), nişte băi fierbinţi şi alte două ceaiuri am scăpat (că zilnic am câte ceva la mine, în caz că vrea virusache să revină, e altă treabă). Şi eu n-am un corp robust sau care îţi dă impresia de mare rezistent, ci, din contră, acum e chiar firav. Şi-am văzut tot felul de stări, pe care eu şi alte câteva persoane le consideram reacţii adverse şi-am întâlnit şi minţi luminate, care spuneau că nu, c-aşa trebuie, să verse. Aşa o fi, chiar nu zic nu, dar de ce oare scria pe multe prospecte că medicamentele respective conţin Paracetamol şi nu trebuie luat Paracetamol individual, dacă ele tot o făceau? Sau de ce scria pe Codeină că nu trebuie să iei Metroclopramid şi altele din aceiaşi gamă, iar ele luau?!? Şi multe alte de ce-uri d-astea, care-mi vin în minte, când văd atâtea doamne virusate şi tinere.
       Nu-i mai uşor să combaţi decât să tratezi?

Niciun comentariu: