I. Mai întâi aş dori să-mi detalieze cineva, care e realitatea cu această parte a sistemului (am dilema asta de multă vreme):
-1. în urma unei internări, medicul de la spital îţi prescrie anumite medicamente, dar nu îţi poate elibera reţetă, pentru asta fiind nevoit a merge la medicul de familie.
-2. medicul de familie nu îţi poate elibera reţetă, pentru că figurezi că ai deja reţetă (în acest caz şi altele asemănătoare, medicul de familie eliberează reţetele pentru 2-3 luni)
-3. dacă ai nenorocul să ai nevoie de o altă reţetă, la o lună jumătate distanţă de următoarea programare, poţi spune la revedere salariului sau pensiei.
Ce doresc a afla?
Sunt medici şi alte cadre medicale, care mi-au spus că nu se poate elibera reţeta, pentru acelaşi diagnostic, dar dacă e vorba de altceva, nu e problemă. De exemplu, dacă ţi s-a eliberat o reţetă pentru diabet şi între timp ai descoperit că ai ceva probleme cu glanda, ar trebui ca reţeta pentru glandă să îţi fie eliberată. Asta vreau să aflu, dacă e corect sau nu. Ori, măcar să aflu, unde pot afla detalii, despre asta.
II. Reţetele
Dacă ai avut norocul să nu fi nevoit a procura reţete lunar, nu şti cum funcţionează sistemul, dar dacă faci asta de ani de zile, probabil ai aceleaşi dileme ca şi mine.
De ceva vreme (2008-2009, nu mai ştiu sigur) medicii scriu pe reţetă substanţa activă. Prima dată (cu link-ul ăsta am elucidat şi anul˝), când am avut "lupta" cu modificarea asta, am rămas ca vaca la taur, pentru că, după ce am dat reţeta, am fost întrebată: "ce pastile doriţi?". A doua oară deja mi-a fost mai bine, o rugam pe doamna să turuie numele medicamentelor şi eu ziceam stop, când recunoşteam. Doar că, nu e totul, cum vrem noi, de multe ori mi se-ntâmpla să nu fiu întrebată, despre numele medicamentelor, ci mi se eliberau direct. Mă uitam eu, tot ca vaca la taur, la unele, dar mă gândeam că, poate i-au fost schimbate. Da' de unde, c-am descoperit apoi:
Simvastatină: Zeplan sau Vasilip. Zeplanul îl ştiam deja, Vasilipul a venit ca noutate.
Carvedilol: Coryol sau Dilatrend.
Şi lista poate continua.
De ce? De ce nu i se explică omului? Şi nu mă refer la mine, nu, eu am prins cât de cât dedesubturile, de-atâţia ani de zile, de când tot fac naveta-n farmacii, dar mă refer la oamenii aceia, care-s nevoiţi a-şi procura reţetele de la anumite farmacii. Eu am întâlnit şi farmaciste, care mi-au spus că unele-s mai scumpe, altele-s mai ieftine, asta e diferenţa. Plus că "pacienţii" mei au spus Ploieşti, când au fost întrebaţi de unde îşi procură medicamentele. De ce? De ce nu varianta simplă? Că doar ieşeau din cabinet şi îşi luau reţeta? Ca să vă dau un exemplu, din ceva ce n-au nevoie pacienţii mei: Panzcebil=8 Ron, la farmacia, unde merg eu, 12 Ron la farmacia de baştină.
Domnul "Orb" se-ntreabă (merită să daţi click, n-am contract cu dânsul, nu-l cunosc) ceva ce ne-ntrebăm mai mulţi (sper), eu vă pot spune doar atât:
Dacă medicul are contract cu o anumită companie furnizoare, normal, că pentru buzunarul dânsului/ dânsei, vă va prescrie medicamentele acelei companii. Comisionul spune totul.
Joi aveam nevoie urgentă de un medicament,care nu trebuia întrerupt, dar nu mi s-a eliberat reţetă nici pentru el, nici pentru celelalte (vezi punctul I), dar mi s-a recomandat un altul asemănător, scris pe un bileţel, nici măcar pe o reţetă necompensată. La farmacia băştinaşa mi s-a spus că e criză de medicamentul respectiv, tocmai l-a dat pe ultimul. Am dus pacientul la domiciliu şi-am pornit hotărâtă a străbate tot oraşul, din farmacie-n farmacie, doar că l-am găsit la prima. Şi mi-a fost eliberat ca şi celelalte, conform scrisorii medicale. 150 ron, 3 medicamente, pentru zece zile, adică 30 de pastile, pentru că pe celelalte două le aveam acasă. Şi nu despre bani e vorba, ci vreau să ştiu, care e variantă corectă la punctul I: au voie să elibereze pentru alt diagnostic sau nu au? Presupunând că infarctul e un diagnostic (bine în termeni şi alte cele, vă descriu doar dacă doriţi).
Şi ca final:
dacă un medic nu vrea a elibera reţetă, pentru medicamentele, care sunt trecute, pe scrisoarea medicală, mă pot adresa Consiliului Medicilor? Dacă nu, unde mă pot adresa? Nu de alta, dar cunosc mai multe cazuri, în care a fost nevoie de ceartă şi scandal, pentru a se ajunge la un consens şi Vineri vreau să fiu pregătită.
P.S- ştiu, probabil o soluţie ar fi schimbarea medicului de familie, dar dacă eu sunt la serviciu şi între timp "pacienţii mei" au nevoie de reţetă, cum se deplasează în altă localitate?
Alt P.S- vorbeam Sâmbăta trecută, noapte pe la 1, despre faptul că "trebuie să n-ai suflet, pentru a intra în sistemul acesta. Să ai habar că omul suferă şi s-aştepţi banii întâi". Apoi, zilele, care-au urmat mi-au demonstrat că sunt şi oameni cu suflet, dar prea puţini.
Şi ultimul P.S- pentru c-am zis să nu vă iau prea tare, revin pe parcurs cu alte anomalii ale sistemului, dar şi cu oameni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Preia legatura si exprima-te liber/a.Cu toate astea, daca nu iti place,injura-ma pe mine,nu pe rudele mele si mai ales nu ma trimite unde am locuit noua luni. Fii original/a!
Aaaa,da, imi rezerv dreptul de a selecta comentariile,asa ca, daca esti de pe un anumit site porno si insisti in a-mi ridica in slavi postarile,iti spun ca "niciodata nu iti va fi aprobat vreun comentariu.Orice reclama se plateste,macar citind ceva interesant."